27 Ağustos 2010 Cuma

OYUN ETKİNLİKLERİ..


ISINDIRICI OYUNLARDAN ÖRNEKLER...

HAYVAN TAKLİTLERİ:
Tavşan gibi kim seker?
Kurbağa gibi kim hoplar?
Ördek gibi kim gezer?
Köpek gibi kim koşar?
Balık gibi kim yüzer?
Kuş gibi kim uçar?
Şimdi uslu çocuklar gibiKim oturur yerinde?
İsterseniz halka, isterseniz dağınık bir şekilde oynatabilirsiniz. Öğretmenin rehberliğinde söylenen hayvanların isimlerine göre çocuklar taklit hareketlerini yaparlar. Çocukların ilgisine göre hayvanların isimleri çoğaltılır, azaltılır veya değiştirilebilir.

PALYAÇO
oyun alanına kalın mukavvaya çizilmiş ağzı daire şeklinde oyulmuş bir palyaço getirilir.yüksekliği çocukların boyuna göre ayarlanıp bir sehpa vb. üzerine konur.çocuklar arka arkaya sıraya geçerler sıra ile ellerindeki pinpon topunu palyaçonun ağzına atarak içeri geçirmeye çalışırlar

YEŞİL ŞİŞELER

ÖĞRENCİLER TEK SIRA HALİNDE YAN YANA DİZİLİR ÖĞRETMEN KARŞILARINA GEÇER VE OYUNA BAŞLANIR.ÖĞRENCİLER VE ÖĞRETMEN BİRLİKTE OYUNUN SÖZLERİNİ SAĞA VE SOLA SALLANARAK SÖYLERLER SÖZLER BİTTİĞİNDE ÖĞRETMEN ELİ İLE SEÇTİĞİ ÖĞRENCİNİN KAFASINA DOKUNUP HAFİFÇE YERE DOĞRU İTER ÖĞRENCİ KENDİSİNİ YERE ATAR. (ÖĞRENCİ SAYISINA GÖRE DEĞİŞİR)

5 YEŞİL ŞİŞE SALLANIYORDU
5 YEŞİL ŞİŞE SALLANIYORDU
İÇLERİNDEN BİRİ ''PAT'' DEDİ DÜŞTÜ
4 YEŞİL ŞİŞE SALLANIYORDU
4 YEŞİL ŞİŞE SALLANIYORDU
İÇLERİNDEN BİRİ ''PAT'' DEDİ DÜŞTÜ
3 YEŞİL ŞİŞE SALLANIYORDU
3 YEŞİL ŞİŞE SALLANIYORDUİ
ÇLERİNDEN BİRİ ''PAT'' DEDİ DÜŞTÜ....
SÖZLER HİÇ ÖĞRENCİ KALMAYANA KADAR DEVAM EDER EN SONUNDA
1 YEŞİL ŞİŞE SALLANIYORDU
1 YEŞİL ŞİŞE SALLANIYORDU
O DA DÜŞTÜ YERE KALMADI ŞİŞE
ŞİŞELERİN HEPSİ AĞLAŞIYORDU ŞİŞELERİN HEPSİ AĞLAŞIYORDU
Şarkı bitince tüm şişeler ağlama taklidi yapar.

Fırıldak Oyunu


Çocuklar sayışarak aralarından bir "fırıldak" seçerler. Öteki çocuklar, duvardan 10-15 metre uzaklıkta sıra olup dururlar. Fırıldak yüzünü duvara döner. Fırıldak "bir-iki-üç" diye sayı sayarken, her sayışta iki elinin avuçlarını duvara vurur ve hemen arkasını döner. Fırıldak'ın sayı sayması sırasında öteki çocuklar da durdukları yerden yürümeye başlarlar. Amaçları, ebeye görünmeden gelip onun arkasına dokunmaktır. Oyuncular yürürken fırıldak da saymasını bitirip hemen arkasına dönünce kimi yürürken görürse onun adını söyler. Adı söylenen çocuk yanmış olur. Fırıldak dönünce her çocuk yerinde durur. Duran çocuk yanmaz. Fırıldak, yeniden saymak için arkasını döndüğünde yine yürüyüş başlar. Yanmadan gelip fırıldağa dokunan fırıldak olur. Oyun böylece sürer. Bu oyunda, "bir-iki-üç" diye sayı sayma işlemi yerine, "ön, dö, turva, arkada çorba" biçiminde de söylenebilir.

Eşini Bul Oyunu
Çocuklar, ikişer ikişer eşlendirilir. Herkes eşini tanıdıktan sonra, eşler bahçeye dağılırlar. Öğretmen ; -Ben işaret verdiğim zaman, kim eşini daha çabuk bulur ve karşıma sıra olursa, onlar oyunu kazanırlar, der. Öğretmenin işaretiyle istenilen yerde sıralanan çiftler, oyunda başarılı sayılırlar.

Ne Yapalım ?
Sayışmayla bir ebe seçilir. Çocuklar halka olup, el ele tutuşup dönerlerken aşağıdaki sözleri söylerler, ebe ortada durmaktadır. Ne yapalım, ne yapalım Siz söyleyin biz yapalım Haydi şöyle oynayalım… Ebe yapsın, biz yapalım… derler. Ebe bir hayvan öykünmesi yapar. ( kedi, köpek, tavşan vb.) Halkadaki çocuklar da durup, aynı öykünmeyi yaparlar. Oyun bitince, ebe halkaya katılır, kendi yerine bir ebe seçer. Oyun baştan yinelenir.

Külah Giyme Oyunu
Bir ebe seçilir. Öteki çocuklar kendilerine birer eş seçerler. Eşler elele tutuşurlar. Ebe orta yerde durur, başında bir külah vardır. Ebe bir çocuğa sorar: -Bu külahı kim giyer ? Bu soruyu sorulan çocuğun eşi yanıtlar: -Giyse, giyse Ayşe giyer, der. Bu kez Ayşe'nin eşi yanıt verir : Benim Ayşe'm giymez, Ahmet giyer, der. Bu kez de Ahmet'in eşi yanıtlar. Oyun böylece sürer. Çabuk yanıt vermeyen, yada şaşıran çocuk ve eşi oyundan çıkarlar. En sona kalan çift alkışlanır.

Gülme Oyunu
Çocuklar halka olurlar, bir ebe seçilir. Ebe eline bir top alır, topu havaya atar. Top yere düşünceye kadar bütün çocuklar gülerler. Top yere düşünce bütün çocuklar susarlar. Top havadayken gülmeyen, yada top yere düşünce susmayan çocuk, oyun dışı kalır. Bu oyunda topu yukarı atacak çocuk bulunamazsa, ebenin görevini öğretmen üstlenir.

BUGİ-BUGİ

Haydi gelin çocuklar bugi bugi yapalım
Eller şimdi havada bugi bugi yapalım
Sağ ayağım öndedir
Oda şimdi geride
Sol ayağım öndedir
Oda şimdi geride
Ayakları açalım
Elleri yere saçalım
Eller şimdi popoda
bugi bugi yapalım
Şarkının sözlerine uygun hareketler yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder